Wat is een BKR-registratie?

 

BKR registreert wat voor leningen/ kredieten u heeft lopen. Zolang u netjes betaald is er niets aan de hand. Als u een betalingsachterstand heeft of niet te bereiken bent dan krijgt u een BKR codering. Deze BKR codering blijft zichtbaar zolang de lening/ krediet loopt, als u uw lening/ krediet na de betalingsachterstand weer heeft betaald dan krijgt u een andere BKR codering waarin te zien is dat u het weer netjes heeft betaald.

Wat word er bedoeld met een positieve BKR-registratie?

 

Een positieve BKR-registratie betekend dat u geen betalingsachterstanden heeft, en u houdt aan de afspraken die gemaakt zijn met de financiële dienstverlener. U kunt in dit geval gewoon geld lenen en een krediet krijgen, mits de financiële dienstverlener denkt dat u uw lening / krediet af kunt betalen. Er zijn 14 miljoen mensen die bij het BKR geregistreerd staan en slechts een kleine groep maar groeiende groep heeft een negatieve registratie.

 

Wat word er bedoeld met een negatieve BKR-registratie?

 

Een negatieve BKR-registratie krijgt u als u zich niet houdt aan de afspraken. Zo kunt u een negatieve BKR-registratie krijgen als u niet bereikbaar bent voor de financiële dienstverlener, of bijvoorbeeld als u een betalingsachterstand heeft.

Welke BKR coderingen zijn er?

 

A – Achterstandsmelding

H – Herstel

1 – Er is sprake van een betalingsachterstand waarbij inmiddels een regeling is getroffen voor de nog openstaande lening.

2 – Het nog openstaande gedeelte van de lening is opeisbaar gesteld. Dit betekend dat de lening uit handen is gegeven aan een incassobureau.

3 – 250 euro of meer is op de schuld afgeboekt.

4 – Degene die de lening is aangegaan is voor de kredietgever onbereikbaar.

Hoelang blijft mijn BKR-registratie staan?

Nadat u uw lening/ krediet heeft afgelost blijft de BKR-registratie nog vijf jaar staan. U kunt er niets aan doen om deze sneller te laten verdwijnen. In die vijf jaar kunnen financiële dienstverleners het volgende zien: Uw persoonsgegevens en uw financiële gegevens en de coderingen.