Een hypotheek is een lening die u krijgt om een huis te kopen, een hypotheek wordt in het algemeen in 30 jaar afgelost, met de hypotheken voor de krediet crisis kon u alleen de rente betalen over de hypotheek en niets op het bedrag inlopen, hierdoor kunnen mensen in de problemen komen als de huizenprijzen zakken. Het slimste met een hypotheek is om toch minimaal 50 procent van het totale bedrag in te lossen zodat u achteraf niet met een restschuld blijft zitten mochten de huizenprijzen dalen.

 

Een hypotheek is de meest verstrekte krediet vorm in Nederland. De totale hypotheek schuld van Nederland staat op bijna 700 miljard euro, dat is het hoogste van heel Europa. Wel staat daar tegenover dat de totale waarde van alle koopwoningen 2 maal zo hoog is als de hypotheek schuld.

 

Kan ik een hypotheek krijgen?

 

Bij een hypotheek wordt er gekeken naar een aantal factoren die beslissen of u inderdaad een hypotheek zult krijgen. Er wordt gekeken bij het BKR wat voor schulden u al heeft en hoe u die afbetaald, er wordt gekeken naar uw inkomen, en er wordt gekeken naar de marktwaarde van het huis wat u wilt kopen. Voor een bestaande woning mag u in 2013 maximaal 105 procent van de marktwaarde lenen.